Jak zrobić dobre espresso?

Kawa, choć miewa nie zawsze najlepszą opinię (z uwagi np. na sercowców) to jednak, jak zaczynają wskazywać różne badania nie jest szkodliwa. Wręcz przeciwnie! Kawa może mieć dobroczynne właściwości. To w końcu jeden z najpopularniejszych napojów na świecie, zwłaszcza w przypadku włochów i francuzów. Nic dziwnego, że wielu z nich nie wyobraża sobie poranka bez aromatycznego espresso. Jak zrobić dobre, aromatyczne espresso? Czy da się przyrządzić je w kawiarce?

Jak zrobić dobre espresso?

Espresso to nic innego ja bardzo mała i jednocześnie bardzo mocna kawa. Smak oraz aromat kawa ta zawdzięcza specjalnej mieszance ziaren. Dodatkowo barwę osiąga, dzięki małej ilości wody potrzebnej do przygotowania tego napoju. Jak zrobić dobrą kawę? W bardzo prosty sposób. Potrzebujesz tylko kawy mielonej (ok. 1,5 łyżeczki), 30 ml wody oraz opcjonalnie cukier (dla prawdziwych koneserów powinien on być brązowy). Kawę wystarczy zalać wodą, gorącą (ale nie wrząca, najlepiej taką ok. 90 stopni) i przelać do filiżanki. Można dosłodzić. Warto pamiętać o tym, że odpowiednio przygotowana kawa posiada gęstą, aksamitną piankę.

Oczywiście wiele osób zadaje sobie także pytanie, jak zrobić dobrą kawę z ekspresu ciśnieniowego. To nie jest problem. Tę kwestię uzależniamy od jakości kawy i ziaren oraz samego ekspresu. Najlepsze modele, np. Jura potrafią przygotować doskonały napój za dotknięciem tylko jednego przycisku! Doskonała kawa to taka, która dostarcza nam uciechy, powoduje poprawienie nastroju. Możemy podawać ją na wiele sposobów, jednak w przypadku espresso nie zapominajmy o tym, że należy podawać ją w małych filiżankach, odpowiednio ocieplonych.

Jak zrobić espresso w kawiarce?

Jak zrobić dobre espresso?

Parzenie kawy w kawiarce może niektórym przysporzyć sporo problemów. Jednak wszystkie one znikną, gdy dobrze poznamy samo urządzenie. Składa się ono ze zbiornika na wodę, sitka na kawę oraz pojemnika, w którym znajduje się zaparzona już kawa. Oprócz tego jest jeszcze zawór bezpieczeństwa, którego zadaniem jest regulowanie ciśnienia. Dolny zbiornik należy zapełnić zimną wodą. Powinna się ona znajdować poniżej zaworu bezpieczeństwa. Do sitka nasypujemy ok. dwóch łyżeczek czubatych kawy. Przede wszystkim, zmielona kawa nie powinna znajdować się w całej przestrzeni sitka. Najważniejsze jest, aby nie ubijać kawy, która znajduje się w sitku. Kawiarkę należy ustawić na ogniu, gotując na niskim płomieniu (ewentualnie na płycie elektrycznej). Gdy woda zacznie bulgotać to znak, że kawa zaparzyła się. Warto zdjąć wtedy całość z ognia i rozkoszować się pyszną kawą!

Dodaj komentarz